Una llarga historia

L’actual Casal de Sant Pere neix el 18 de març de 1930 de la mà de la Parròquia del mateix nom i amb la denominació de “Casal Popular de la Parròquia de Sant Pere”. Està situat al bell mig de l’antic poble de Sant Pere, que enguany celebra el 450è aniversari de la creació de la Universitat Forana de Terrassa, separada de la Universitat de la Vila de Terrassa.

Cal aclarir que el vocable “Universitat” fa referència al conjunt de totes les persones o coses d’una classe determinada, en aquest cas quelcom semblant als actuals ajuntaments.

El Nadal de l’any 1929 un grup de joves de la Parròquia de Sant Pere, demanen al rector Mn. Josep Homs, un lloc per a poder representar uns “Pastorets”. La representació va tenir lloc en els baixos d’un local del carrer Major concretament en el núm. 63. Va ser tal l'èxit assolit i la insistència dels joves, noies i nois de la parròquia, militants d’Acció Catòlica per tal de poder gaudir d’uns locals per a fer activitats de lleure, esbarjo i també com a continuïtat de les tasques parroquials, que finalment la Parròquia cedeix uns locals.

A partir d’aquí, el Casal de Sant Pere va agafant vida pròpia amb el teatre, de moment sense una sala explícita per a dur a terme les representacions. La il·lusió per poder representar les obres, després de molts dies i hores d’assaig, feia que els familiars i amics acudissin a veure-les. El goig era tant, que suplia les mancances per la falta d’un local adequat. Cal recordar que, en aquell temps, els nois feien obres sols i les noies soles, és a dir que no es barrejaven.

Podem afirmar que el Cine San Pedro (posterior Sala Crespi) emet pel·lícules des del 22 de juliol de 1974. Posteriorment, l'any 1984, es reforma la sala i es modernitza. Finalment, al 2005 es fa una actualitzacio de material escenografic i al 2020 es modernitza amb l'imatge i el logo actuals.

L’altre activitat molt important en la història de l’entitat és el bàsquet, que es va iniciar en un espai terrós situat al darrera de la finca. Actualment, la secció compta amb unes instal·lacions modernitzades i amb totes les comoditats . Setze són els equips actuals en competició.

Els anys han demostrat que les activitats principals de l’entitat han estat el bàsquet i el teatre, tot i que els primers anys s’hi feia també Catecisme i altres activitats parroquials, s’hi celebraven també les festes tradicionals i es participava de forma molt activa en la Festa Major del barri. Més endavant, es va crear l’Esbart Vallaparadís que al cap dels anys i per desavinences amb el vicari de l’època va marxar cap a “El Centro Social Catòlico”.

Acutalment, el Casal té dos grups de teatre: PAM Teatre, com a continuador del grup de teatre històric del Casal i Qollunaka Grup de Teatre, incorporat al Casal l'any 2009. Aquests dos grups i altres persones voluntàries organitzen el Premi Ciutat de Terrassa de Teatre, iniciat el 27 de març de l’any 1966.

Com que la vida és un moviment canviant i constant el temps actual fa que algunes activitats que s’havien realitzat anys enrere, ara hagin estat substituïdes per unes altres. Així, Pesca, Esplai i Esbart són ara: “Slot Terrassa”, que compta entre els seus participants amb els Campions d’Europa i del Món d'aquesta modalitat, TaiJi, i l'Escola de Teatre Arlequí, que vol arribar a ser un referent a Terrassa.

Com es pot veure en aquest breu resum, l’entitat és ben viva i vol continuar així durant molt anys per ser un referent a la nostra ciutat i contribuir a què el nom de Terrassa sigui conegut arreu.

Casal de Sant Pere © Copyright 2023

Best AI Website Creator